Naleving Arboverplichtingen nog niet op orde

Geplaatst door:

Arbo in bedrijf

 

 

 

De Inspectie SZW heeft op 15 januari 2015 het rapport Arbo in bedrijf 2014 gepubliceerd. In dit rapport wordt de naleving van de arboverplichtingen maar ook de blootstelling aan arbeidsrisico’s en de genomen maatregelen gemeten.

Het minst nageleefd worden de verplichtingen tot het hebben van
een plan van aanpak (38%),
een preventiemedewerker (43%)
en een RI&E (47%).

Het best nageleefd worden de verplichtingen tot het hebben van:
een schriftelijke arbeidsongevallenregistratie (75% van de bedrijven met een recent ongeval), voorlichting (73%), arbodienstverlening (72%) en ziekteverzuimbeleid (71%).

Belangrijkste risico’s
Beeldschermwerk (gewoonlijk meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm werken) is het meest voorkomende risico dit jaar gemeten: bij 44% van de bedrijven speelt dit en 33% van alle werknemers in Nederland heeft er mee te maken.

Kracht zetten (handmatig tillen, dragen, duwen en trekken van lasten) komt bij 27% van de bedrijven voor; 19% van alle werknemers duwt en trekt en 17% tilt en draagt.

Een ongunstige of statische lichaamshouding, geluid, trillingen, werken op hoogte en repeterende bewegingen komen in 10% tot 15% van de bedrijven voor; het gaat om 5% tot 13% van de werknemers.

Lees het volledig rapport op: Rapport Arbo in bedrijf 2014

Meer praktische info:

Op deze website vindt u mogelijkheden om u te helpen bij de RIE en Plan van aanpak maar ook de genoemde risico’s zoals beeldschermwerk en lichamelijke belasting aan te pakken. Zie bijvoorbeeld een preventief werkplekonderzoek en een training fysieke belasting.

 Facebooklinkedin

0